Snabbguide till de vanligaste underlivsbesvären

I vår snabbguide finns de vanligaste underlivsbesvären samlade, med info om hur man kan behandla eller undvika dessa!

Klåda, sveda eller illaluktande flytningar i underlivet kan ha flera orsaker, och det är inte alltid lätt att veta hur besvären ska behandlas eller hur de kan undvikas.

Underliv är känsliga och att drabbas av olika typer av besvär är mycket vanligt. Klåda, torrhet, rikliga eller illaluktande flytningar, smärta och mellanblödningar är de vanligaste besvären. Oftast är de ofarliga men ack så irriterande, och ibland kan det göra ont vid sex eller när man går på toaletten. Det är inte helt lätt att veta vad besvären beror på, eller vad man ska göra åt de olika typer av besvär som kan drabba de nedre regionerna.

Klåda i underlivet

Klåda i underlivet kan ha flera olika orsaker, det kan bero på torrhet, svampinfektion eller en överkänslighetsreaktion mot något man tvättat eller smort sig med. Klåda kan också vara ett symptom på eksem eller annan hudsjukdom i underlivet, därför är det viktigt att söka gynekolog om produkter på apotek och  receptfria behandlingarna inte har fungerat.

Det man kan göra själv är att undvika tvål i underlivet och istället tvätta med en olja. Viktigt är också att lufta: sova utan trosor, undvika tajta kläder och så vidare.

Sveda i underlivet

Sveda uppstår ofta när det blivit små sprickor i slemhinnan som vid svamp, eksem eller hudsjukdom. Men sveda i kombination med rikliga eller illaluktande flytningar tyder mer på en bakteriell obalans. Samma hygienråd här gäller som vid svamp, och om det inte lindrar finns det receptfria preparat på apoteket som återställer normal bakterieflora i vulva och slida. Sveda kan också vara ett symptom på östrogenbrist i klimakteriet.

Smärta i underlivet

Smärta kan bero på en infektion eller inflammation i hud eller slemhinna men kan även bero på spänningstillstånd i bäckenbotten, mensrelaterade besvär, endometrios med mera. Ibland kan smärta vara ett symptom vid svamp, framförallt om det handlar om samlagssmärta. Upplever du smärta i underlivet är det en god idé att söka gynekolog för att få en undersökning och diagnos.

Illaluktande flytningar

Illaluktande flytningar är det vanligaste symptomet på bakteriell vaginos, en obalans i slidans bakterieflora. Det kan dock vara svårt att veta skillnaden mellan bakteriell vaginos och svamp.

  • Vid svamp brukar man oftast ha klåda också, i alla fall i början av förloppet. Flytningen är vanligen vit och grynig och slemhinnan i underlivet blir röd, svullen och öm. Läs mer om svamp här!
  • Vid bakteriell vaginos blir flytningen riklig, ofta klistrig i konsistensen, och luktar illa. Många beskriver lukten som rutten fisk. Läs mer om BV här!

Så ska du göra om du misstänker att du har bakteriell vaginos eller svamp

Om du har några av ovan symptom är ett första steg att gå till ett apotek och köpa en receptfri produkt mot svamp eller bakteriell obalans. Om du känner dig osäker; fråga personalen. De kan produkterna i sortimentet och vet vad som passar vid olika besvär. Ofta finns det också produktguider i intimhyllan som kan hjälpa dig att hitta rätt behandling. Upphör med tvåltvättning av underlivet, tvätta med en parfymfri olja och lufta underlivet så ofta som möjligt. Om inte egenvård och receptfri behandling hjälper bör man boka tid hos gynekolog för att få korrekt diagnos ställd, och kanske behandling med receptbelagt preparat.

Och kom ihåg att inte gå och dra med besvär för länge. Vare sig det är klåda, sveda, smärta blödningar eller bara funderingar kring om det ser ut som det ska i underlivet – boka tid hos en gynekolog eller barnmorska och be om råd. Undvik inte att be om hjälp för att det känns pinsamt eller obekvämt – de är där för att hjälpa dig. Med andra ord har de redan sett alla varianter på underliv och tycker inte att någonting är konstigt.

Sensuella mandariner som är delade på mitten likt en vagina