Skip to content

Lichen sclerosus

Läs om de vanligaste symptomen, samt vad man ska göra om man misstänker att man är drabbad av denna sjukdom.

Lichen sclerosus är en kronisk inflammatorisk sjukdom som kan orsaka hudförändringar och mycket besvärlig klåda i underlivet. Den kan drabba både män och kvinnor men är tio gånger vanligare hos kvinnor. Kvinnor över 50 löper störst risk att få sjukdomen och den bryter oftast ut efter klimakteriet. Men den kan också drabba barn och bryta ut innan puberteten. Orsaken till denna sjukdom är okänd men förmodligen finns ett samband med autoimmuna sjukdomar. Ärftlighet kan också spela en roll. Det finns inget botemedel mot lichen sclerosus och återfall är vanliga, men med rätt behandling går det att få effektiv lindring mot besvären.

Symptom på lichen sclerosus

Precis som vid svamp brukar denna sjukdom kännas igen genom att det kliar i underlivet. Klådan kan bli mycket besvärlig och leda till sår och sprickor som svider, blöder och gör ont. Sjukdomen brukar också ge hudförändringar. Huden i vulvan blir tunnare och skörare. På vissa ställen kan huden växa samman eller dra ihop sig och det händer att blygdläpparna krymper. Det brukar också bildas vita fläckar på och runt vulvan och ibland kring ändtarmsöppningen. Eftersom huden stramar och kliar kan det också göra ont att ha samlag. Om du har en mild form av lichen sclerosus kan det dock hända att du inte får några symptom alls.

Diagnos

Oftast räcker det med en undersökning för att en läkare eller gynekolog ska kunna ställa diagnos på lichen sclerosus men vanligen tas ett vävnadsprov i form av en biopsi för att bekräfta dignosen och utesluta att det rör sig om eksem, cellförändringar, cancer eller någon annan sjukdom.

Behandling

Självbehandling

Undvik att tvätta underlivet med tvål och att gnugga torrt med handduk. Testa att smörja in underlivet med en olja innan du duschar för att skydda mot uttorkning. Du kan också smörja regelbundet med lite vaselin eller en fet kräm.

Receptfria läkemedel

Receptfria mediciner är inte tillräckligt starka för att behandla just denna sjukdom, så om du misstänker att du kan ha drabbats så ska du söka vård.

Söka vård

Lichen sclerosus behandlas i regel med receptbelagd kortisonkräm som till en början smörjs på det irriterade området dagligen och sedan trappas ner. Kontakta vården igen om behandlingen inte hjälper eller du får sår som inte läker. Det händer att lichen sclerosus behöver opereras.

Rebecka Kaplan Sturk

Faktagranskat av Rebecka Kaplan Sturk
– Specialistläkare i gynekologi och obstetrik

Rebecka jobbar med gynekologisk öppenvård, mödrahälsovård och undervisning av läkare och barnmorskor.