Skip to content

Vaginal torrhet

Vaginal torrhet är vanligt bland äldre kvinnor. Läs mer om vad vaginal torrhet är, samt hur du kan lindra symptomen.

Det är mycket som förändras i kroppen när vi åldras – även i underlivet. Vaginal torrhet (atrofisk vaginit på fackspråk) kan visserligen drabba kvinnor i alla åldrar, men är framförallt vanligt bland äldre. Torrheten beror oftast på östrogenbrist och upp till hälften av alla kvinnor får symtom inom några år efter att de gått in i klimakteriet. Förutom att slidan blir torrare efter menopaus, kan du få symtom som klåda, sveda, flytningar och smärta vid samlag. Många kvinnor söker inte vård för torrhet i underlivet, trots att de upplever att deras livskvalitet försämras. Men det finns ingen anledning att lida i tysthet!

Vanliga symtom på vaginal torrhet

Det kan dröja ganska länge innan östrogenbrist ger symtom i underlivet. Det första tecknet på förändring brukar vara att slidan upplevs som torrare än normalt. Ibland kan underlivet kännas irriterat och klia. Atrofisk vaginit kan också ge illaluktande, gulaktiga flytningar. Om östrogenbristen inte behandlas kan den i längden öka risken för urinvägsinfektion och inkontinens. Vaginal torrhet kan även leda till att du får smärta och småblödningar vid samlag. Alla symtom på vaginal torrhet kan förvärras om du samtidigt har svamp, bakteriell vaginos eller könssjukdomen trikomonas.

Diagnos

Läkaren ställer diagnosen dels baserat på dina symtom, dels på det som man kan se vid en gynekologisk undersökning. Ibland vill läkaren ta prover för att kontrollera pH, titta på bakterier i ett mikroskop för att vara säker på att symtomen inte beror på en infektion eller ta en biopsi för att utesluta hudsjukdomen lichen sclerosus.

Behandla torrhet i underlivet

Självbehandling

För att skydda slidans slemhinnor mot uttorkning kan du smörja underlivet med en oparfymerad olja innan du duschar. Glidmedel kan förebygga obehag och smärta när du har samlag – välj gärna ett som är silikonbaserat, eftersom de är mer skonsamma mot torra och irriterade slemhinnor.

Receptfria läkemedel

Underlivsbesvär som beror på klimakteriet brukar behandlas med östrogen och det finns flera receptfria preparat att välja på för att behandla vaginal torrhet. För att få hjälp mot torrhet och klåda kan du testa vagitorier eller slidkräm med östrogen, som finns att köpa på apoteket. Där finns även hormonfri vaginalgel som tillfälligt lindrar symtomen genom att återställa fuktigheten och pH-värdet i slidan. Läkemedlen brukar användas varje dag de första veckorna och två till tre gånger i veckan efter det.

Söka vård

Om du får blödningar eller blodblandade flytningar efter klimakteriet, eller om du har testat receptfria alternativ och inte blir hjälpt inom två till tre veckor, ska du höra av dig till vården. Din läkare eller gynekolog kan skriva ut läkemedel med högre dos östrogen, till exempel i form av en vaginalring som sätts in i slidan, vagitorier eller slidtabletter.

Vad är vaginal torrhet och vad beror det på?

Det är det kvinnliga könshormonet östrogen som normalt reglerar fuktnivåer, pH och slemhinnornas elasticitet i slidan. När kroppens östrogenproduktion minskar i samband med klimakteriet kan det göra att slidans slemhinnor blir tunna och sköra, samtidigt som elasticiteten i slidväggarna minskar. Östrogenproduktionen kan även minska av andra anledningar, till exempel amning, behandling med cellgifter eller strålning, bortopererade äggstockar eller att man tar vissa mediciner. Östrogenbrist är den vanligaste orsaken till torrhet i underlivet men i vissa fall kan symtomen bero på underliggande sjukdomar eller att underlivet tvättas för ofta. Symtomen blir ofta värre hos rökare, kvinnor som inte fött barn och kvinnor som får östrogenbrist på grund av bortopererade äggstockar.

Går det att förebygga torrhet i underlivet?

Du kan inte påverka kroppens naturliga åldrande men det finns flera enkla vardagsknep som kan hjälpa dina sköra slemhinnor:

  • Ta det lugnt med tvättandet. Många underlivsproblem förvärras av överdriven hygien – det räcker att tvätta underlivet en gång om dagen med vatten och eventuellt lite olja.
  • Ha på dig löst sittande kläder och gärna underkläder i bomull, så att underlivet får en chans att andas.
  • Gå på toaletten efter sex för att minska risken för urinvägsinfektion.
  • Håll dig sexuellt aktiv. Onani och samlag kan hjälpa till att hålla slidan elastisk och fuktig, vilket i sin tur ger färre och lindrigare symtom på vaginal torrhet.
Rebecka Kaplan Sturk

Faktagranskat av Rebecka Kaplan Sturk
– Specialistläkare i gynekologi och obstetrik

Rebecka jobbar med gynekologisk öppenvård, mödrahälsovård och undervisning av läkare och barnmorskor.