Skip to content

Klåda, sveda & ömhet

De flesta kvinnor får någon gång klåda i underlivet. Det är inte ovanligt att samtidigt få flytningar, sveda och rodnad hud runt slidöppningen och blygdläpparna. Ibland kan det också göra ont.

Underlivskollen iriitation

För det mesta beror klådan på att det har blivit obalans bland bakterierna som finns i slidan, att det är för torrt eller att huden av någon anledning blivit irriterad. Även om det kan vara obehagligt och besvärligt med ett kliande och svidande underliv är det för det mesta inte farligt.

Klådan kan oftast behandlas med receptfria läkemedel och brukar försvinna inom någon vecka.

Vad beror klådan och svedan på?

Om det kliar och är irriterat i underlivet är det mycket möjligt att du har fått en svampinfektion eller bakteriell vaginos. Svamp beror på att det har blivit för mycket av jästsvampen Candida albicans i slidan och är väldigt vanligt. Bakteriell vaginos beror också på en obalans i bakteriefloran, nämligen att de ”goda bakterierna” som normalt finns i slidan har blivit utslagna av andra, mindre godartade, bakterier. Förutom klåda brukar både svamp och bakteriell vaginos orsaka onormala flytningar. Om du har svamp känns symtomen igen som vita, kesoliknande och luktfria flytningar, medan bakteriell vaginos brukar ge tunna, grå flytningar som luktar rutten fisk. Klåda och sveda i underlivet kan också bero på att något har skavt mot underlivet, att du har rakat dig, haft samlag ofta eller inte tål en viss tvål eller tvättmedel.

Andra orsaker till ett kliande underliv

Ibland kan eksem, torrhet i underlivet eller en sjukdom som kallas lichen sclerosus orsaka klåda.

Lichen sclerosus är en kronisk sjukdom som gör att det kliar mycket och mer eller mindre konstant, men värst på natten. I ovanliga fall kan det klia på grund av att du har fått skabb eller flatlöss, eller en könssjukdom som klamydia, trikomonas eller kondylom.

Om det kliar samtidigt som du har sår eller utslag i underlivet finns risk för att du har fått herpes. I vissa fall kan klåda i underlivet vara ett tidigt symtom på diabetes. Diabetes kan nämligen öka risken för torrhet och svampinfektioner i underlivet.

Vad kan jag göra åt klådan och svedan?

Klåda behandlas olika beroende på vad det är som orsakar den. En svampinfektion brukar vara lätt att behandla med läkemedel som kan köpas receptfritt på apotek. Mot bakteriell vaginos kan du i första hand testa naturläkemedel som innehåller mjölksyra och också kan köpas på apotek. Om klådan beror på torra slemhinnor i underlivet brukar den behandlas med östrogen. Ifall du är osäker på vad besvären beror på, om du har utslag i underlivet eller om det fortfarande kliar efter att du har provat en receptfri behandling ska du söka vård, så att du kan bli utredd. Ibland kan du till exempel behöva få antibiotika för att bli frisk från bakteriell vaginos.

Smärta och ömhet i underlivet

Om du får flera svampinfektioner efter varandra kan slidan bli kroniskt irriterad och du kan få ont av att ha sex eller sätta in en tampong. Det kallas för vestibulit och drabbar ungefär en av tio kvinnor. Smärta i underlivet kan också bero på sjukdomar som endometrios eller bartolinit. Endometrios är en sjukdom som gör att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer på andra ställen än i livmodern, medan bartolinit är en infektion i ena eller båda inre blygdläpparna som kan göra så ont att det blir besvärligt att sitta eller gå.

Går det att förebygga besvär i underlivet?

Oavsett vad det är som gör att det kliar och gör ont i underlivet, så förvärras symtomen av att du tvättar underlivet för ofta. Tänk på att slidan renar sig själv med flytningar, så det finns ingen anledning att vara för nitisk med hygienen. Du ska heller aldrig tvätta eller skölja insidan av själva slidan, för då kan pH-värdet höjas och göra det lättare för de bakterier som orsakar svamp och andra infektioner att få fäste. Med hjälp av de här tipsen kan du minska risken för att få klåda och irritation i underlivet:

  • Tvätta inte underlivet mer än en gång om dagen och använd en speciell intimtvål med anpassat pH-värde eller ingen tvål alls
  • Duscha aldrig insidan av slidan
  • Sov gärna utan underkläder
  • Använd helst löst sittande kläder och underkläder i bomull
  • Använd kondom när du har sex, särskilt med en ny partner
  • Använd en vass rakhyvel om du rakar underlivet och smörj gärna med en fet kräm efteråt