Skip to content

Lukt från underlivet

Alla luktar olika från underlivet och lite lukt är för det mesta helt normalt. När slidan är frisk brukar flytningarna lukta svagt och lite syrligt, ungefär som yoghurt.

Underlivskollen lukt

Men om dina flytningar plötsligt förändras och börjar lukta illa kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. En stark, fiskliknande lukt kan till exempel betyda att du har fått bakteriell vaginos. Det är en infektion som beror på att det blivit obalans mellan de bakterier som finns i slidan. Många får hjälp mot lukt i underlivet med naturprodukter som säljs på apotek men i vissa fall behöver du få antibiotika för att bli bra. Bakteriell vaginos är i de allra flesta fall ofarligt men om du är gravid är det viktigt att du blir undersökt om du har illaluktande flytningar. I värsta fall kan bakteriell vaginos nämligen leda till att barnet föds för tidigt.

Varför luktar det från underlivet?

I slidan lever massvis med mjölksyrebakterier som tillsammans med fukt från slidväggarna skapar en sur miljö i slidan, så att skadliga bakterier och svamp inte trivs. Slidans pH-värde ligger i vanliga fall på 4,5 men ibland kan pH stiga och göra slidan mer alkalisk. Då kan mjölksyrebakterierna slås ut och andra, mindre godartade, bakterier och mikroorganismer tar över. Det kallas för bakteriell vaginos och är ett av de vanligaste underlivsbesvären.

Att det blir obalans i bakteriefloran kan till exempel bero på att du ätit antibiotika, har spiral eller tvättar underlivet för ofta. Risken för illaluktande flytningar ökar också precis efter mens och om du har samlag ofta och utan kondom, eftersom sperman är mer alkalisk. Förutom bakteriell vaginos kan torrhet i underlivet göra att det luktar illa. Det kallas för atrofisk kolpit och är ganska vanligt bland äldre. I vissa fall kan lukten också bero på trikomonas, en könssjukdom som orsakas av en parasit, men det är ganska ovanligt.

Vad kan jag göra åt lukten från underlivet?

Lukt från underlivet behandlas på olika sätt beroende på vad det är som orsakar den. Om du har bakteriell vaginos kan du testa naturläkemedel med mjölksyra som finns att köpa receptfritt på apotek. De finns både i form av vagitorier, kräm och tabletter som man sväljer. Om de receptfria produkterna inte hjälper kan en läkare behöva skriva ut antibiotika eller antiseptika.

Lukt som beror på torrhet i underlivet brukar bero på östrogenbrist och behandlas med preparat som innehåller hormoner, medan trikomonas behandlas med antibiotika.

Förebygga illaluktande flytningar

Det finns flera saker du kan göra för att skydda den sura miljön i slidan och minska risken för illaluktande flytningar.

  • Tvätta inte underlivet mer än en gång om dagen och använd en speciell intimtvål med anpassat pH-värde eller ingen tvål alls
  • Duscha aldrig insidan av slidan
  • Sov gärna utan underkläder
  • Använd helst löst sittande kläder och underkläder i bomull
  • Använd kondom när du har sex, särskilt med en ny partner