Skip to content

Herpes i underlivet

Herpes är inte farligt, men smittsamt. Läs mer om vad herpes är, samt hur du kan behandla det.

Herpes beror på virus som kan orsaka blåsor, sveda, klåda, stickningar och smärta i underlivet, både hos kvinnor och män. Man räknar med att upp till 80 procent av Sveriges befolkning har någon form av herpes, antingen genital herpes/herpes genitalis (könsherpes) eller labial herpes (munherpes). De flesta som har könsherpes får aldrig några symtom eller har så lindriga symtom att de inte märker det. Har du en gång fått herpes bär du alltid på viruset, eftersom det inte går att behandla bort. Däremot finns det mediciner som kan lindra symtomen och förkorta utbrotten. En del får utbrott ofta, medan andra nästan aldrig får det.

Hur vet jag om jag har herpes i underlivet?

Det första utbrottet efter smittotillfället ger oftast svårast besvär och kan förutom vanliga herpessymtom även ge allmänna symtom som huvudvärk, feber, svårt att kissa och smärta i ljumskarna. Det är vanligt att få sveda och stickningar på penis eller i slidan en till två dagar innan det bildas blåsor. Eftersom nerverna i underlivet, ljumskarna och nedre låren sitter ihop kan du ibland få utslag på skinkorna och låren, samt runt ändtarmsöppningen. Ibland kan herpes i underlivet därför förväxlas med hemorrojder.

Vanliga symtom vid återkommande genital herpes:

  • Sveda och stickningar
  • Blåsor som kliar, svider och gör ont
  • Smärta vid toalettbesök
  • Rodnad hud
  • Svullnad och ömhet vid beröring
  • Känsla av att huden är omväxlande kall och varm

Du kan få symtom på herpes inom 1-7 dagar efter att du blivit smittad. Första gången du får ett utbrott kan det vara i två till tre veckor; efter det brukar symtomen bli lindrigare och hålla i någon vecka. Det första året brukar utbrotten komma ofta men sedan kommer de mer sällan. Så småningom brukar man kunna känna igen tecknen på att ett herpesutbrott är på gång.

Diagnos

Ofta kan barnmorska eller gynekolog ställa diagnos på herpes enbart genom att undersöka underlivet. Men för att säkerställa diagnosen tas ofta ett sekretprov från en blåsa med en bomullspinne. Då kan man också få svar på vilken herpestyp som orsakat infektionen.

Kan herpes smitta?

Herpes kan smitta på flera sätt. De flesta smittas av munherpes redan som barn genom direktkontakt med någon som bär på viruset, medan könsherpes smittar genom sex. Munherpes kan också smitta till underlivet genom oralsex och i vissa fall tvärtom, även om det är mindre vanligt. Det kan vara svårt att skydda sig mot herpes eftersom du kan bli smittad oavsett om smittbäraren har symtom eller inte. Mest smittsamt är dock viruset under utbrott med blåsor, så därför är det bra att undvika att kyssas eller ha sex då. Dessutom kan det göra ont att ha sex när du har blåsor i underlivet. Herpesviruset dör snabbt utanför kroppen, så därför smittar det inte genom att du till exempel använder samma handduk eller toalett som någon som har herpes.

Behandling av herpes i underlivet

Självbehandling

Herpes försvinner alltid av sig själv och återkommande utbrott behöver inte behandlas om symtomen är lindriga. Det du kan göra själv är att badda utslagen med vatten och en svag alsollösning varje dag för att hindra att det kommer in bakterier. Det kan också vara skönt att ha på sig löst sittande kläder så att inte blåsorna irriteras.

Receptfria läkemedel

Om du har mycket ont i samband med ett herpesutbrott kan du lindra smärtan med receptfria värktabletter och/eller bedövningssalva som stryks på det ömmande området.

Söka vård

Första gången du insjuknar eller om du har täta och stora besvär av din herpes ska du söka vård. Det gäller även om du har variga sår eller om du får blåsor i underlivet när du är gravid. Läkare kan skriva ut antivirala tabletter som lindrar symtomen och förkortar utbrottet. Medicinerna är mest effektiva om du tar dem i ett tidigt skede, helst inom 24–48 timmar från att du har fått de första blåsorna. Om du får utbrott ofta eller får stora besvär av din herpes kan du behöva ta mediciner under en längre tid i förebyggande syfte.

Vad är herpes och vad beror det på?

Herpes orsakas av två olika typer av herpessimplex virus (HSV). HSV-1 brukar oftast orsaka munherpes och HSV-2 är det virus som oftast orsakar herpes genitalis, men det blir vanligare att återfinna bägge virustyperna såväl vid munherpes som genital herpes. Trötthet, mens, stress och nedsatt immunförsvar kan ofta trigga återkommande herpesutbrott när du har viruset i kroppen. Herpes är för det mesta inte farligt men kan i väldigt sällsynta fall leda till hjärnhinneinflammation som kan bli livshotande utan behandling. Det är också viktigt att vara uppmärksam på herpessymtom om du är gravid, eftersom barnet i sällsynta fall kan smittas under förlossningen och få en allvarlig infektion.

Går det att förebygga herpes?

Det finns i nuläget inget godkänt vaccin mot herpes men det är möjligt att du minskar risken för att smitta en partner om du tar antivirala mediciner. Kondom kan ge bra – men inte hundraprocentigt – skydd mot smitta om den täcker blåsorna.

Rebecka Kaplan Sturk

Faktagranskat av Rebecka Kaplan Sturk
– Specialistläkare i gynekologi och obstetrik

Rebecka jobbar med gynekologisk öppenvård, mödrahälsovård och undervisning av läkare och barnmorskor.