Skip to content

Hemorrojder

Hemorrojder kan märkas på flera sätt, och symptomen kan vara smärtsamma och frustrerande. Men besvären går att lindra.

Hemorrojder är en slags åderbråck i tarmslemhinnan som kan uppstå i ändtarmen och vid analöppningen, och det ger symtom som klåda, sveda, smärta och mindre blödningar. Minst hälften av alla svenskar beräknas få hemorrojder någon gång i livet, även om långt ifrån alla får symtom. Forskarna vet inte exakt varför vissa drabbas och inte andra men en fiberfattig kost kan bidra till besvären. Dessutom är det ganska vanligt att få dessa när man är gravid. Lyckligtvis är de oftast ofarliga och kan för det mesta behandlas med receptfri medicin från apotek.

Hur vet jag om jag har hemorrojder?

Hemorrojder ger symtom vid ändtarmsöppningen och märks ofta på flera sätt:

  • Blödningar. Det första tecknet på hemorrojder är ofta att det kommer lite ljusrött blod på pappret efter att du torkat dig vid toalettbesök. Ibland kan det blöda så pass mycket att det blir stänk i toalettstolen.
  • Läckage. Hemorrojderna gör att ändtarmsöppningen blir otät och att avföring och flytningar kan läcka ut i underkläderna. Flytningarna beror på att slemhinnan som omsluter hemorrojderna utsöndrar ett slags slem.
  • Klåda. Flytningar kan leda till besvärande klåda vid ändtarmsöppningen och kan i längden leda till att huden luckras upp, vilket förvärrar klådan.
  • Sveda och irritation. Hemorrojderna kan irritera och orsaka sprickor i tarmslemhinnan, vilket i sin tur kan leda till sveda.
  • Prolaps. Ibland kan hemorrojder trilla ner utanför ändtarmsöppningen när du krystar, så att du kan känna dem med fingret. Ofta går det att trycka tillbaka dem in i ändtarmen men i vissa fall är de för stora.
  • Smärta. Hemorrojder är sällan smärtsamma men om det bildas en blodpropp i en av knutorna kan det göra mycket ont.

Ibland är flytning och klåda de enda symtomen på hemorrojder. Då är det viktigt att bli undersökt av läkare, så att hen kan utesluta andra diagnoser som orsakar liknande symtom, till exempel herpes och svamp i underlivet.

Diagnos

För att kunna ställa diagnos behöver läkaren titta och känna med ett finger runt ändtarmsöppningen och en bit innanför. Läkaren kan också använda ett rörformat plastinstrument som kallas proktoskop för att undersöka slemhinnan i ändtarmen och nedre delen av ändtarmen. Om du har blödande hemorrojder behöver du förmodligen undersökas med ett rektoskop. Det fungerar ungefär som ett proktoskop men kan föras högre upp i tarmen och kan användas för att ta prover som läkaren undersöker i mikroskop. Om läkaren inte hittar orsaken till blödningen kan du få remiss för att göra undersökning med koloskop, ett instrument som når ännu längre in i tjocktarmen.

Behandling

Självbehandling

Hemorrojder försvinner ofta av sig själva och om du inte har besvär behöver du inte behandlas. För att lindra lätta besvär ska du torka dig försiktigt och tvätta ändtarmsöppningen med vatten eller en mild intimtvål efter toabesök.

Receptfria läkemedel

På apotek finns flera receptfria läkemedel som kan dämpa klåda, inflammation och ömhet från hemorrojder. De vanligaste preparaten är stolpiller som förs upp i ändtarmen och salva som du smörjer hemorrojderna och ändtarmsöppningen med. Det finns också medicintekniska hjälpmedel som förs upp i ändtarmen och kyler ner hemorrojderna för att dämpa svullnaden och stoppa blödningar.

Söka vård

Om du läcker slem eller avföring, har långvarig klåda eller din receptfria behandling inte hjälper inom 2-3 veckor ska du kontakta vården. Det gäller också om det är första gången du blöder från ändtarmen eller om du har kraftigt blödande hemorrojder. Svåra fall kan behandlas med injektion, gummibandsligering, vilket stryper blodtillförseln till knutorna, eller operation.

Vad är hemorrojder?

Hemorrojder är ett slags åderbråck i analkanalen. I analkanalen finns nämligen små kuddar som är fyllda av blod och bindväv, och när blodflödet inte fungerar som det ska svullnar kuddarna upp och bildar hemorrojder. Det finns både inre och yttre hemorrojder, och de uppstår oftast samtidigt. Inre hemorrojder sitter längre upp i ändtarmen och är täckta av en slemhinna, medan yttre hemorrojder sitter precis vid öppningen och är täckta av hud. Ibland kan även inre hemorrojder trilla ner och synas vid ändtarmsöppningen.

Vad beror hemorrojder på?

Det finns flera omständigheter som kan bidra till att du får hemorrojder:

  • Förstoppning och hård avföring. Om du sällan går på toaletten eller är hård i magen och måste sitta länge och krysta kan det reta blodkärlen i analkanalen.
  • Graviditet. När du är gravid gör den växande livmodern att blodet i buken får svårare att cirkulera och att trycket på blodkärlen i tarmen ökar. Förändrade hormoner under graviditeten kan också orsaka förstoppning, vilket i sin tur kan ge upphov till hemorrojder.
  • Läkemedel. Järnpreparat, vissa smärtstillande läkemedel och mediciner mot psykiska sjukdomar, sur mage och högt blodtryck kan bidra till förstoppning och förvärra hemorrojderna.
  • Övervikt. Precis som hos gravida ökar trycket i buken hos personer som är överviktiga, vilket kan höja risken för hemorrojder.

Så kan du förebygga hemorrojder

Det enklaste sättet att få tarmarna att fungera normalt och på så sätt förebygga hemorrojder är att äta mycket fiberrik mat och dricka extra mycket vatten. Grovt bröd och mjöl, baljväxter, gryn, grönsaker, rotfrukter, frukter och bär är några exempel på fiberrika livsmedel. Följ Livsmedelsverkets rekommendation att äta minst fem knytnävsstora portioner med frukt och grönsaker varje dag (ca 500g för en vuxen), så vet du att du får i dig tillräckligt med kostfibrer. Du kan också köpa fibrer i pulverform på apotek. Det kan ta upp till sex veckor innan ditt ökade fiberintag får effekt på hemorrojderna, så ha tålamod!

Rebecka Kaplan Sturk

Faktagranskat av Rebecka Kaplan Sturk
– Specialistläkare i gynekologi och obstetrik

Rebecka jobbar med gynekologisk öppenvård, mödrahälsovård och undervisning av läkare och barnmorskor.