Skip to content

Vulvodyni

Vulvodyni, tidigare känd som brinnande vulva, kännetecknas av smärta vid slidöppningen eller i samband med samlag.

Att få ont vid slidöppningen då och då är väldigt vanligt men om smärtan inte går över eller kommer ofta kan det bero på en sjukdom som kallas för vulvodyni eller vestibulodyni. Den tidigare benämningen var vestibulit , och det har också kallats för ”brinnande vulva”. Besväret innebär att nerverna som sitter vid slidöppningen har blivit överkänsliga. Det kan bero på att du någon gång har fått ont när du har haft sex och att kroppen sedan spänner sig när den hamnar i samma situation igen. Vulvodyni kan också triggas av att du har haft många svampinfektioner som irriterat huden kring slidöppningen. Tillsammans med vaginism är vulvodyni den vanligaste orsaken till att det gör ont att ha samlag och det är inte ovanligt att ha båda sjukdomarna samtidigt. Smärta vid slidöppningen kan påverka livskvaliteten och relationer negativt men många blir hjälpta med rätt behandling.

Symptom på vulvodyni

Om det gör ont när du rör vid slidöppningen eller har sex och smärtan fortsätter i mer än sex månader kan det tyda på att du har fått vulvodyni. Smärtan är ofta brännande eller stickande och kan sitta i flera dagar efter att du har haft samlag. Andra symtom på vulvodyni är att det rodnar och svider mellan de inre blygdläpparna. Det kan också göra ont att sätta in en tampong, föra in ett finger, cykla, rida, sitta längre stunder eller ha på sig tajta kläder.

Diagnos

En barnmorska eller gynekolog kan ställa diagnosen vulvodyni baserat på dina symtom och en undersökning av slidöppningen. Vid undersökningen kan det hända att undersökaren trycker försiktigt med en bomullspinne runt slidöppningen och tar ett sekretprov som sedan undersöks i mikroskop och testas för att se om du har bakterier eller svamp i underlivet. Med hjälp av undersökningen och proverna kan undersökaren utesluta att smärtan beror på någon könssjukdom som också kan orsaka smärta vid slidöppningen, till exempel kondylom, klamydia eller herpes.

Hur får jag hjälp?

Vulvodyni är en sjukdom som i första hand behandlas med hjälp till självhjälp och genom att främja kroppens egen läkning. För att få bukt med smärtan och få nerverna att koppla om från överaktivitet till normal känsel brukar vården ta ett helhetsgrepp på behandlingen. Det är inte ovanligt att såväl hudläkare, gynekolog, fysioterapeut, kurator/psykolog och barnmorska ingår i behandlingsteamet.

Självbehandling

Torrhet i underlivet kan förvärra smärtan och därför bör du undvika att använda tvål och inte tvätta dig för ofta. Testa istället att badda slidöppningen med lite barnolja, intimolja eller kokosolja innan du duschar för att skydda mot uttorkning. Du kan också smörja in slidöppningen regelbundet med lite vaselin eller en fet kräm. Om du undviker att ha slidsamlag och tar en paus från dina p-piller kan det påskynda läkningen.

Medicinsk behandling

Det finns flera receptbelagda läkemedel som kan hjälpa mot vulvodyni, bland annat tabletter mot nervsmärta och gel som bedövar nerverna i underlivet. Akupunktur, botoxinjektioner och TENS (transkutan elektrisk nervstimulering) kan också vara en del i behandlingen av vulvodyni.

Fysisk behandling

En fysioterapeut eller barnmorska kan hjälpa dig att träna upp muskulaturen i bäckenbotten med olika knipövningar och avslappningsövningar. De kan också hjälpa dig att lindra smärtan med olika andnings-, töjnings- och beröringsövningar.

Psykosocial behandling

För att minska stress och öka närvaron i nuet är mindfulness och olika avslappningsövningar viktiga delar i behandlingen av vulvodyni. Det kan också hända att du behöver kognitiv beteendeterapi för att få hjälp med att slappna av.

Vad är vulvodyni och vad beror det på?

Vulvodyni är ett smärttillstånd som innebär att slemhinnan i slidöppningen blir överkänslig. Trots att vulvodyni beräknas drabba så många som en av tio kvinnor i åldersgruppen 18-25 år, är okunskapen om sjukdomen fortfarande stor. Ingen vet exakt vad som orsakar vulvodyni men förmodligen är det flera faktorer som ligger bakom. Det kan till exempel ha att göra med att du någon gång fått ont vid sex och att hjärnan sedan kommer ihåg det. Smärta vid samlag kan bero på att du samtidigt har haft en svampinfektion, att du inte är tillräckligt upphetsad eller egentligen inte vill ha sex.

Om du ofta har svampinfektioner, har behandlats för kondylom i underlivet eller använder preventivmedel med hormoner ökar risken för att drabbas. Med en effektiv behandling mot vulvodyni blir de flesta bra, men det kan ta olika lång tid. Yngre kvinnor kan vända sig till en ungdomsmottagning för att få hjälp men det finns också flera så kallade vulvamottagningar runtom i Sverige. Vulvamottagningarna specialiserar sig på problem som rör kvinnans yttre könsorgan.

Så kan du förebygga vulvodyni

  • Välj löst sittande kläder för att slippa skav mot underlivet.
  • Använd glidmedel vid samlag om du inte blir tillräckligt våt på egen hand.
  • Försök att minska din stress genom att göra olika avslappningsövningar.
  • Prata med din gynekolog om du använder preventivmedel med hormoner och har ont – det kan hända att du behöver byta till något annat alternativ.
  • Ha aldrig samlag om det gör ont! Berätta för din partner om dina besvär och testa gärna andra former av sex.
Rebecka Kaplan Sturk

Faktagranskat av Rebecka Kaplan Sturk
– Specialistläkare i gynekologi och obstetrik

Rebecka jobbar med gynekologisk öppenvård, mödrahälsovård och undervisning av läkare och barnmorskor.