Skip to content

Klamydia

Att få klamydia efter samlag är inget ovanligt, men det är viktigt att testa sig regelbundet, för att kunna behandla sjukdomen snabbt.

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen i världen och betraktas som ett folkhälsoproblem i Sverige. Sjukdomen smittar framförallt genom oskyddat samlag och kan drabba både män och kvinnor i alla åldrar, även om de allra flesta som får sjukdomen är under 30 år. Oftast ger sjukdomen inga märkbara symtom men kvinnor som är smittade kan ibland få flytningar eller sveda vid slidöppningen när de kissar. Om du har haft oskyddat sex och tror att du kan vara smittad är det viktigt att du testar dig och får behandling, så att inte sjukdomen sprids vidare. Obehandlad klamydia kan också leda till allvarliga följdsjukdomar som kan göra det svårare att bli gravid. Att testa sig för klamydia är enkelt och gratis om du vänder dig till din vårdcentral eller en ungdomsmottagning. Om det visar sig att du blivit smittad får du behandling med antibiotika.

Hur vet jag om jag har klamydia?

Symtom på klamydia brukar komma inom en till två veckor efter att du blivit smittad, men det är långt ifrån alla som får besvär. Det kan också hända att symtomen kommer betydligt senare, upp till ett år efter smittotillfället. Som kvinna är de vanligaste symtomen på klamydia sveda när du kissar och flytningar från slidan, urinröret eller analöppningen. Ibland kan flytningarna vara blodblandade. Det kan också hända att du får mellanblödningar eller känner smärta i nedre delen av magen. En man kan få symtom i form av flytningar från urinröret och smärta i pungen. Andra sjukdomar som kan ge liknande symtom är gonorré, mykoplasma i underlivet och bakteriell vaginos.

Test och diagnos

Om du har haft oskyddat sex eller har symtom på klamydia är det viktigt att du testar dig. Det bästa är att göra testet på en vårdcentral, ungdomsmottagning eller könsmottagning, där du kan få hjälp att göra rätt. Ett annat alternativ är att beställa ett test som du gör hemma. Testkit för klamydia finns på apotek men kan också beställas hem gratis från de flesta regioner. Klamydia i urinrör, slida eller penis går att testa med urinprov men det är också vanligt att man får lämna ett sekretprov som tas med en bomullspinne inifrån slidan. Om du har haft analsex eller oralsex måste klamydiatestet göras på en mottagning. Proverna skickas sedan in till ett laboratorium och resultatet kommer oftast inom en vecka. Om ett hemtest är positivt måste du kontakta en mottagning för behandling och smittspårning, för att förhindra att sjukdomen sprids vidare till andra. Smittspårning innebär att du berättar för vårdpersonal vilka personer du har haft sex med det senaste året.

Behandling

Om du har testat positivt för klamydia finns det inga huskurer eller några receptfria läkemedel som fungerar, så det är viktigt att du söker vård snabbt om du har haft oskyddat sex och misstänker att du kan ha smittats. Obehandlad klamydia kan nämligen leda till att äggledarna blir inflammerade och att du får svårare att bli gravid. Klamydia behandlas med antibiotika i tablettform och medicinen är alltid gratis. För att undvika spridning eller att sjukdomen kommer tillbaka bör du undvika att ha sex under behandlingen. Om du ändå väljer att ha sex innan antibiotikakuren är avslutad är du skyldig att använda skydd och berätta för din partner att du har klamydia.

Vad är klamydia och hur smittar det?

Klamydia orsakas av en bakterie som kan infektera slemhinnorna i slidan, livmoderhalsen, urinröret, ändtarmen, bitestiklarna, halsen eller ögonen. Sjukdomen smittar från person till person när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra under oskyddat samlag i slidan eller analen och genom kroppsvätskor som sperma och slidsekret. Det är också möjligt att sjukdomen kan smitta från penis till hals genom oralsex. Däremot kan klamydia inte smitta genom till exempel kläder och handdukar eller på toaletter, eftersom bakterien inte överlever utanför kroppen.

Går det att förebygga klamydia?

Det finns inget vaccin mot klamydia men kondom ger bra skydd mot smitta, förutsatt att den är hel och sitter på under hela samlaget.

Rebecka Kaplan Sturk

Faktagranskat av Rebecka Kaplan Sturk
– Specialistläkare i gynekologi och obstetrik

Rebecka jobbar med gynekologisk öppenvård, mödrahälsovård och undervisning av läkare och barnmorskor.