Skip to content

Svamp i underlivet

Det är väldigt vanligt att drabbas av svamp i underlivet, och det flesta fall kan man behandla detta på egen hand.

Om du har drabbats av svamp i underlivet är du inte ensam. Minst 75 procent av alla kvinnor i fertil ålder får någon gång en svampinfektion och 45 procent får minst två. Även män kan få svamp i underlivet men det är ovanligt. Svamp–eller candidavaginit som det kallas på fackspråk –är inte farligt men kan ge obehagliga symtom som klåda, sveda, kesoliknande flytningar och smärta vid samlag. En svampinfektion går ofta över av sig själv inom några dagar men kan även behandlas med receptfria läkemedel för snabb lindring.

Hur vet jag om jag har svamp?

Symtomen på svamp kan variera från milda till besvärliga. En svampinfektion märks oftast i form av klåda och sveda kring slidöppningen och blygdläpparna, särskilt när du kissar. Förutom klåda är också vanligt att man får tjocka, gryniga och kesolika flytningar. I vissa fall förändras dock inte flytningarna alls. Slemhinnorna i slidan svullnar och blir sköra och röda, och det kan även bildas en vit hinna mellan de inre och yttre blygdläpparna som kan vara svår att tvätta bort. Om du går med en obehandlad infektion länge kan det också göra ont med vaginalt sex.

Diagnos

Symtomen för svamp förväxlas ibland med bakteriell vaginos, en annan åkomma som även den orsakas av att det blir obalans i slidans flora. Skillnaden är att bakteriell vaginos inte brukar orsaka klåda och att flytningarna då har en karaktäristisk fisklukt. Det är ganska vanligt att ha både svamp och bakteriell vaginos samtidigt. En läkare brukar kunna se om du har svamp enbart genom att undersöka underlivet men om du har haft återkommande infektioner eller inte blivit hjälpt av receptfria läkemedel kan läkaren behöva göra en mikroskopisk undersökning av slidsekretet och ta en svampodling.

Hur behandlar jag svamp i underlivet?

Självbehandling

Om du inte har några besvär av svampinfektionen behöver du inte behandla den alls.

Receptfria läkemedel

Om svampinfektionen inte går över av sig själv inom några dagar kan du enkelt behandla den med ett receptfritt läkemedel. Behandling mot svamp finns både i form av kräm som smörjs in i vulva och tabletter eller vagitorier som förs in i slidan med ett finger eller en införare.

Söka vård

I de allra flesta fall räcker det med en receptfri behandling för att bli symtomfri men om du inte skulle bli hjälpt är det viktigt att du kontaktar vårdcentral. Du ska också kontakta vården om du får mer än två svampinfektioner på ett halvår eller om du är osäker på om dina symtom beror på en candidainfektion eller något annat.

Vad orsakar svamp i underlivet?

Forskarna vet inte exakt varför vissa kvinnor får svamp och andra inte men flera faktorer kan göra att risken för att drabbas ökar.

Antibiotikabehandling

Antibiotika slår ut de bakterier (lactobacillus) som normalt håller jästsvamparna i slidan i schack, vilket rubbar bakterieflorans balans och bäddar för en candidainfektion.

Hormonella förändringar

Hormoner påverkar slidans slemhinnor och därför kan du ha en ökad risk för svamp om du är gravid, använder p-piller eller strax ska ha mens.

Försvagat immunförsvar

Om du stressar mycket, håller på att bli sjuk, har okontrollerad diabeteseller har försvagat immunförsvar av andra orsaker kan det bidra till svamp.

Yttre påverkan

Skav mot vulvan, till exempel vid ridning, cykling och frekvent sex, kan orsaka mikroskopiska skador i slemhinnorna som kan ge upphov till svampinfektion.

Vad är svamp?

Svamp är egentligen ett samlingsnamn på flera olika svampar som tillhör släktet Candida och som förekommer i vår naturliga bakterieflora på huden, i munnen och svalget, tarmarna och genitalierna. Den svamp som oftast orsakar infektion i underlivet kallas för Candida albicans och liknar en jästsvamp. En del kvinnor har svamp i underlivet utan att få några symtom men om miljön i slidan av olika anledningar ändras kan svampen börja föröka sig och orsaka inflammation. Även om svamp orsakar besvär i underlivet och i sällsynta fall kan överföras vid sex, räknas det inte som en könssjukdom och är sällan farligt.

Går det att förebygga svamp?

Det är osäkert om det går att förebygga svamp eller inte men det finns flera enkla saker du kan göra för att ditt underliv ska må bra. Till exempel är det bra att inte tvätta underlivet med tvål eftersom det torkar ut slemhinnorna och att undvika att använda parfymerade intimprodukter som bindor och tamponger. Sov gärna utan underkläder på natten och välj trosor som är gjorda av bomull och inte sitter för tajt.Om du ofta har besvär av svamp kan du också prova att stryka på lite vegetabilisk oparfymerad olja i underlivet innan du duschar för att skydda mot uttorkning.

Det är viktigt att inte ha samlag om du har symtom eller håller på att behandla en svampinfektion. Det kan försvåra läkningen och i värsta fall leda till kronisk smärta och sveda när du har sex.

Rebecka Kaplan Sturk

Faktagranskat av Rebecka Kaplan Sturk
– Specialistläkare i gynekologi och obstetrik

Rebecka jobbar med gynekologisk öppenvård, mödrahälsovård och undervisning av läkare och barnmorskor.