Skip to content

Vulvovaginit

Vulvovaginit innebär att man har inflammation eller infektion i slidan, och kan orsaka både flytningar och sveda.

Vulvovaginit, eller bara vaginit, är egentligen ett annat ord för inflammation eller infektion i slidan. Det finns flera typer av vulvovaginit som kan ha olika symtom och orsaker, till exempel att bakteriefloran i slidan har ändrats, att du har fått ett virus eller drabbats av en könssjukdom. Om du har vaginit kan du få klåda, flytningar, lukt och ont i underlivet. Bland barn som inte kommit in i puberteten är vulvovaginit det allra vanligaste underlivsproblemet, fast det är många kvinnor i vuxen ålder som drabbas också. De flesta blir helt bra från sin vulvovaginit med rätt behandling.

Symptom på vulvovaginit

Du kan få olika symtom beroende på vilken typ av vaginit du har. Det här är några vanliga tecken på vulvovaginit:

  • Dina flytningar ändrar färg, lukt eller mängd
  • Det kliar eller är irriterat vid slidöppningen
  • Det gör ont när du kissar eller har sex
  • Du får mellanblödningar

Flytningar kan ofta avslöja vilken typ av vaginit du har drabbats av. Grå-vita, illaluktande flytningar som ofta märks mer efter sex brukar betyda att infektionen beror på bakteriell vaginos, medan svamp ger vita, kesoaktiga flytningar. Är flytningarna däremot grön-gula och lite skummiga kan vaginiten bero på en parasit som kallas för trichomonas.

En bra tumregel är att söka vård om du:

  • Har väldigt stora besvär med lukt, flytningar eller klåda
  • Aldrig har haft en infektion i underlivet tidigare
  • Har haft sex utan skydd, med en ny partner eller flera partners
  • Har provat en receptfri behandling mot svamp men inte blivit bättre
  • Har feber, frossa eller ont i bäckenbenet

Diagnos av vulvovaginit

För att ta reda på om du har vulvovaginit brukar en gynekolog titta på hur det ser ut i och omkring slidan. De kan också göra ett så kallat snifftest och ta prover på slidsekretet som undersöks i mikroskop. Ibland testar de även pH-värdet i slidan eller tar en odling från flytningen.

Behandling mot vulvovaginit

Vulvovaginit behandlas på olika sätt beroende på vad det är som orsakar infektionen. Om du har haft svampinfektion förut och är säker på att det är det du har, kan du behandla den själv med receptfria läkemedel från apotek. Däremot finns det inga receptfria läkemedel för bakteriell vaginos, utan den behandlas antingen med antiseptiska läkemedel eller antibiotika. Även trichomonas behandlas med antibiotika på recept. Om din vulvovaginit istället beror på östrogenbrist får du förmodligen behandling med östrogen, till exempel kräm, tabletter eller vagitorier. Vulvovaginit brukar vara enkelt att behandla och de flesta blir helt friska.

Vad är vulvovaginit och vad beror det på?

Vulvovaginit kan bero på flera saker men oftast är det bakteriell vaginos eller svamp som ligger bakom. Könssjukdomen trichomonas, som orsakas av en parasit, kan också leda till vaginit. Det är inte alltid vaginit beror på en infektion. Ibland kan besvären till exempel bero på allergi, men det är ganska ovanligt. Hos kvinnor i klimakteriet kan även östrogenbrist leda till vaginit.

Går det att förebygga vulvovaginit?

Tänk på att överdriven hygien i underlivet kan göra att bakteriebalansen i slidan störs, vilket i sin tur kan leda till vulvovaginit. Några bra tips för att gynna den naturliga miljön i slidan och skydda dig mot vulvovaginit är:

  • Använd bara vatten eller lite olja när du tvättar underlivet
  • Välj oparfymerade hygienprodukter som toalettpapper, tvättmedel, bindor och tamponger
  • Använd helst trosor i bomull
  • Sov gärna helt utan underkläder
  • Försök hålla underlivet så torrt som möjligt
  • Torka dig alltid framifrån och bakåt när du varit på toaletten
  • Använd kondom när du har sex med ny partner


Rebecka Kaplan Sturk

Faktagranskat av Rebecka Kaplan Sturk
– Specialistläkare i gynekologi och obstetrik

Rebecka jobbar med gynekologisk öppenvård, mödrahälsovård och undervisning av läkare och barnmorskor.